سلام بر مشتاقان تغذیه و سبک زندگی سالم

دکتر مجید سلطانپور غریبدوستی

پزشک متخصص طب سنتی ایرانی

نوبتدهی ویزیت حضوری مطب:

به اطلاع مراجعین بزرگوار میرسانم که از طریق وبسایت مزاجم به آدرس www.mezajam.com میتوانید نوبت بگیرید. لطفا در صورتیکه دسترسی راحتتری به مطب دارید، ضمنا از طریق قسمت لغو نوبت، در صورت وجود شرایط لغو میتوانید نوبتتان را لغو کنید.

تعداد مراجعات:

در شرایط معمول ویزیت هر دو هفته انجام میشود. در مواردخاص زمان مراجعه بعدی بر حسب شرایط هر فرد ممکن است تغییر کند.

ارتباط با مطب:

شماره تلفن ثابت ۴۴۳۲۳۰۴۰-۰۲۱ در روزهای غیرتعطیل و در شیفت بعد از ظهر برای پاسخدهی به سوالات فعال است.

ارتباط با پشتیبان با پیام متنی به واتساپ!

قابل توجه است که نوبتدهی مطب به صورت آنلاین و اینترنتی است، سوالات پزشکی و تخصصی از طریق تماس با مطب انجام میشود. اما شماره واتساپی 09334827255 جهت ارتباط متنی با پشتیبان مطب و وبسایت مزاجم فعال شده است. برای ارتباط با پشتیبان مطب و وبسایت مزاجم، از طریق واتساپ پیام دهید.

سلام بر مشتاقان سبک زندگی و تغذیه سالم

آشنائی با طب سنتی ایران

اولین تعریف توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO)، طی بیانیه ای در سال 1978 منتشر شد و بعدها اصلاح و تکمیل شد. طب سنتی «مجموعه‌ای است از دانسته‌ها، مهارت‌ها و اعمال که بر پایهٔ نظریه‌ها، باورها و تجربه‌های بومی فرهنگ‌های مختلف است، خواه قابل شرح باشد یا نباشد، که در بهداشت و نیز پیشگیری، تشخیص، بهبود و مداوای بیماری‌های جسمی و ذهنی مورد استفاده قرار می‌گرفتند». در برخی از کشورهای آسیایی و آفریقایی، تا ۸۰٪ از مردم نیازهای اولیه بهداشتی خود را از طریق طب سنتی برطرف می‌کنند. زمانی که از طب سنتی  استفاده می‌شود، آن را «پزشکی جایگزین» در نظر می‌گیرند. در صورتي كه اين اعمال جزيي از سنت يك كشور يا در بطن سيستم خدمات پزشكي رسمي آن كشور نباشد یعنی خارج از فرهنگ سنتی یک کشور باشد، واژه‌هاي مكمل، جايگزين، غيرمتعارف يا موازي به كار مي‌رود.

طب سنتی ایران با سابقه بیش از 7 هزار سال در سرزمین پارس، پاسخگوی جمعیت عظیمی از یک چهارم ساکنان زمین در زمینه تأمین علم طب، طبیب و دارو بوده است.

طب سنتی ايران، يک مکتب طبی کامل و پويا است که جهان را به عنوان نظام احسن و آفريده خالق عليم و حکيم می نگرد و پزشک را از بابت تسلط و احاطه او به علوم مختلف و درک صحيح او از جهان هستی حکيم ناميده است.

طبق نقل سيريل الگود مورخ پزشکی، قبل از طب يونانی وجود داشته است و ايرانيان اصول آن چيزی را که طب يونانی ناميده شده، به يونانيان تعليم دادند و در ايران قديم وضعيت طب پيشرفته تر از آشور بود.
ستارگان طب سنتی ايران مانند ابن سينا، رازی، علی بن عباس اهوازی، ابن ابی الصادق نيشابوری، سيد اسماعيل جرجانی و عماد الدين محمود شيرازی حدود هشت قرن هدايت دانشگاه های طب در غرب و شرق را برعهده داشتند.

علل گرایش به طب های مکمل را می توان در موارد زیر جستجو کرد:

  • کل نگری
  • توجه به روش زندگی
  • معنویت
  • درمان ریشه ای بیماری
  • عوارض درمان های رایج
  • هزینه و دسترسی
  • رابطه متقابل پزشک و بیمار

بیش از ده ها نوع مکتب درمانی به عنوان طب مکمل در کشورهای مختلف جهان شناخته شده و درحال انجام و بررسی هستند از جمله طب سوزنی،هامیوپاتی، آیورودا، رایحه درمانی ……….و از معروفترین و مهم ترین آنها میتوان به طب سنتی ایران(طب یونانی) اشاره کرد.

طب سنتی مزایای نسبی خاصی نسبت به تمامی سیستم های طبی دارد؛ چرا که جزئی از فرهنگ مردم محسوب می شود و در حل برخی از مسائل فرهنگی سالمت نقش قابل توجهی ایفا می کند. طب سنتی به راحتی میتواند به کمک پزشکی علمی و جهانی برود. بررسی ها نشان داده که عدم دسترسی تعداد زیادی از افراد به خدمات اولیه بهداشتی درمانی که دربرخی از کشورها تا 24 درصد جمعیت را شامل می شود و عدم رضایت از درمان های طب جدید بخصوص در باب بیماری های مزمن و عوارض جانبی داروهای شیمیایی، گرایش به سمت طب سنتی در جامعه را افزایش داده است.
بنابر موارد ذکر شده معرفی، توسعه و ترویج طب سنتی احترام به فرهنگ و میراث مردم در سراسر جهان می باشد. امیدواریم این فرهنگ گمشده هر چه زودتر جای از دست رفته خود را بین مردم ما پیدا کند و شاهد باشیم که روز به روز مردم به طب سنتی و داروهای گیاهی اقبال بیشتری نشان دهند.

انسان ها اگرچه دارای خصوصیات ظاهری مشترکی هستند اما خصوصیات و عملکرد اعضای بدنشان باهم تفاوتهایی دارد که منجر به خصوصیات متفاوتی در ایشان میگردد. به عبارتی در مکتب طب ایرانی ارائه خدمات پزشکی متناسب با ویژگیهای فرد، در قالب مفهوم مزاج وجود دارد. مزاج به معنای کیفیت حاصل از ترکیب اجزای تشکیل دهنده موجودات و از جمله بدن انسان می باشد. جنبه های گوناگون مزاج در انتخاب تدابیر حفظ سلامتی و راهکارهای درمانی از دیدگاه طب سنتی ایران بسیار با اهمیت است. برای این که یک فرد تغذیه ی مناسبی داشته باشد حتماً باید مواردی مثل نوع مزاج خود، مزاج محیط جغرافیایی که در آن زندگی می کند و طبیعت مواد غذایی و … آشنایی داشته باشد؛ صرف استفاده از بهترین و گران ترین مواد غذایی، دلیل بر مفید بودن آنها برای همه نیست.

طب سنتی ایرانی در فرهنگ ایرانیان و پارسی زبانان چه جایگاهی دارد؟

طب سنتي ايرانی، طبی کل نگر است و معتقد به وجود يک سامانه هوشمند و يکپارچه با عنوان قوه مدبره يا طبيعت، در بدن انسان است که کليه اعضا و سيستم هاي بدن انسان را اداره مي کند. طبيعت، طبيب اول است و وظیفه پزشک، کمک به اين قوه مدبره است. در طب رايج، معادلي براي اين مفهوم وجود ندارد. تفاوت دوم، اعتقاد به تفاوت هاي فردي بين انسانها (مزاج) و استفاده از آنها در امر حفظ سلامتي، تشخيص و درمان است. هم اکنون معادل دقيقي از اين مفهوم در طب رايج وجود ندارد، ولي گسترش پزشکي فرد محور (personalized medicine) راهي در جهت نزديک شدن به ديدگاه مشترک در اين زمينه است.

بهترين الگو برای ارایه راهکارهای سلامتی و تدابیر درمانی طب تلفيقي (طب رایج و طب سنتی ) است یعنی افزودن روش ها و ابزارهاي طب رايج، در چارچوب مباني اعتقادي طب سنتي ايران مي باشد. تدابیر و درمانهای طب سنتي ايران در طول قرنها و سالهای متمادی به صورت زنجیره وار توسط اطبای حاذق و حکمای بزرگ مورد بررسی و کارآزمایی قرار گرفته و اصلاح شده است و در قالب درمانهای مجرب در کتب ایشان ثبت و ضبط شده است. بازخوانی و بررسی مجدد این نظرات و روشها میتواند در حل معضلات بهداشتی و درمانی امروزه روز دنیا مفید واقع شود.

طب رایج صرفا به تنوع و تعادل مصرف غذایی اصرار دارد، که مهمترین آثارش تامین کالری یا انرژي مورد نیاز روزانه فرد و تامین احتیاج بدن از لحاظ درشت مغذیها و ریزمغذیها است. مکتب طب سنتی علاوه بر تنوع و تعادل به تناسب مزاج ماده غذایی و مزاج مادرزادی و مزاج عارضی فرد تاکید دارد. در مکتب طب ايراني بر تغذيه صحيح برای حفظ سلامتی و درمان از طريق غذا تاکيد فراواني شده است، تا آنجا که حکيم بزرگ ايراني محمد بن زکرياي رازي در قرن سوم، اولين و مهم ترين تدبير درمان را اصلاح يا تجويز رژيم غذايي مي داند.